Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά, βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βόρας και αποτελούν σημείο αναφοράς για την Βόρεια Ελλάδα, καθώς προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. 

 

Οι θερμές ιαματικές πηγές σχηματίζουν φυσικούς καταρράκτες με ιαματικό νερό,  δίπλα στο ποτάμι του Αγ. Νικολάου που διασχίζει όλη την Λουτρόπολη και prive πισίνες εντός των Υδροθεραπευτηρίων παρέχουν την δυνατότητα για θεραπευτικά μπάνια κατόπιν ραντεβού.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση παρέχει την δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων της 365μέρες τον χρόνο. Εντός της Λουτρόπολης παρέχονται υπηρεσίες εστίασης, όπως καφέ-εστιατόριο, υπηρεσίες μασάζ και παντοπωλείου. Το φυσικό περιβάλλον των Λουτρών ενδείκνυται για διαδρομές πεζοπορίας, αναρρίχησης, οι οποίες καταλήγουν στην αρχή ενός μεγαλειώδους φαραγγιού. Στο φαράγγι υπάρχουν διάσπαρτα 15 σπήλαια-καταφύγια με σημαντικότερο το σπηλαιοβάραθρο βάθους 50 μέτρων. Στα συγκεκριμένα σπήλαια έχουν βρεθεί απολιθώματα, που μας δίνουν στοιχεία για την ύπαρξη ζωής χιλιάδων χρόνων πριν. Από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το ΑΠΘ, προέκυψαν ευρήματα, όπως τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλμωπίας στην Αριδαία. Το 2015 τα Λουτρά Πόζαρ εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων (ΕΗΤΤΑ) και αποτελούν ενεργό μέλος μέχρι και σήμερα. Μέσα στην Λουτρόπολη βρίσκεται το μικρό λαογραφικό μουσείο των Λουτρών όπου εκτίθεται η λαογραφική συλλογή και είναι επισκέψιμο για το κοινό κατόπιν συνεννόησης.

1. Η ιστορία της ιαματικής λουτροθεραπείας

Στο πέρασμα των αιώνων μέσα από τις θρησκείες, μυθολογίες και παραδόσεις, οι άνθρωποι απέδιδαν στο νερό εξαιρετικές ιδιότητες. Η πίστη για την ανώτερη φύση του νερού είχε πολλές εφαρμογές σε διάφορες ιεροτελεστίες, οι οποίες συνδέονταν συχνά με θεραπευτικές πρακτικές. Η σύνδεση αυτή πραγματοποιήθηκε επειδή γρήγορα οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το υγρό στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο για την ανακούφιση

2. Εγκαταστάσεις

Υδροθεραπευτήρια

Οι εγκαταστάσεις των Λουτρών διαθέτουν δύο εσωτερικά υδροθεραπευτήρια και τρεις εξωτερικές εγκαταστάσεις. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από το πρώτο Υδροθεραπευτήριο «Παλιό Υδροθεραπευτήριο», όπως είναι ευρέως γνωστό και το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο. Το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο διαθέτει 11 πισίνες, οι οποίες διατίθενται prive για ραντεβού. Το Παλιό Υδροθεραπευτήριο διαθέτει 2 πισίνες, 2 χαμάμ, και ατομικές μπανιέρες, οι οποίες διατίθενται prive για ραντεβού. Οι εξωτερικοί χώροι διαθέτουν μία μεγάλη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και δύο φυσικούς ιαματικούς καταρράκτες. Η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή όλη τη διάρκεια του έτους στους 37 βαθμούς κελσίου.

Λαογραφικό Μουσείο

Μέσα στην Λουτρόπολη βρίσκεται το μικρό λαογραφικό μουσείο των Λουτρών όπου εκτίθεται λαογραφική συλλογή. Το μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συννενόησης-επικοινωνίας με την επιχείρηση.

Σπηλαιοπάρκο

Στο φαράγγι των Λουτρών υπάρχουν 15 σπήλαια-καταφύγια, τα οποία συνιστούν το 1ο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, σημαντικότερο κομμάτι αποτελεί το Σπηλαιοβάραθρο βάθους 50 μέτρων. Στα σπήλαια έχουν βρεθεί έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποίησε το ΑΠΘ απολιθώματα που δηλώνουν την ύπαρξη ζωής από την Νεολιθική Εποχή. Το σημαντικότερο εύρημα είναι τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών. Τα ευρήματα πλέον εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλμωπίας στην Αριδαία συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Τα σπήλαια δεν είναι επισκέψιμα αυτή τη περίοδο λόγω επικινδυνότητας κατόπιν εντολής της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Καφέ

Εντός των Λουτρών λειτουργεί το ανακαινισμένο καφέ των Λουτρών με θέα το φαράγγι και το την εξωτερική πισίνα.

Εστιατόριο

Το εστιατόριο εντός των Λουτρών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Αγορά

Στην είσοδο των Λουτρών ο επισκέπτης συναντά την αγορά παραδοσιακών προϊόντων. Επαγγελματίες και παραγωγοί διαθέτουν προς πώληση τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, μαρμελάδες, πιπέρι, βότανα του βουνού, τυροκομικά, ζυμαρικά, φρούτα εποχής και πολλά άλλα προϊόντα που μπορεί να γευτεί και να πάρει μαζί του ο επισκέπτης.

Μασάζ

Μέσα στην Λουτρόπολη δραστηριοποιούνται επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες μασάζ κατόπιν ραντεβού μαζί τους.

Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα

Μέσα στην Λουτρόπολη υπάρχει το εκκλησάκι του Α. Παντελεήμονα του Ιαματικού. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στο Αγ. Παντελεήμων ο οποίος είναι προστάτης και θεραπευτής των ασθενών και για αυτό ονομάζεται και Ιαματικός.

3. Δραστηριότητες

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν προορισμό τεσσάρων εποχών καθώς λειτουργούν όλο το χρόνο,  είναι προσβάσιμα οδικώς και οι δραστηριότητες που μπορούν να συνδυάσουν οι επισκέπτες στην περιοχή πέρα από τις λούσεις είναι η ιππασία, πεζοπορία, επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία, υπηρεσίες μασάζ, το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ κατά την διάρκεια του έτους διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ, όπως το μουσικό Φεστιβάλ Πόζαρ του Συλλόγου Νέων Λουτρακίου (κάθε Ιούλιο), Φεστιβάλ Οίνου (κάθε Μάιο), εορταστικές εκδηλώσεις (Χριστούγεννα, Απόκριες) αλλά  και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως αγώνες δρόμου και Ημιμαραθώνιος (κάθε Σεπτέμβριο) με επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους και έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή τους επισκέπτες με τα τοπικά έθιμα και προϊόντα όπως η γιορτή κάστανου, η γιορτή τσίπουρου, η γιορτή της καρατζοβίτικης πιπεριάς, η χριστουγεννιάτικη σούρβα και πολλές άλλες παραδοσιακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Vogue, όπου, μεταξύ όλων των προτεινόμενων προορισμών στη βόρεια Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Νυμφαίο και το Ζαγόρι, το βλέμμα του αναγνώστη «πέφτει» στη φωτογραφία που απεικονίζει τα ιαματικά λουτρά της Αλμωπίας..

Alison Beckner

Tο καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, για να θεραπεύσουμε χρόνιες παθήσεις ή απλώς να χαλαρώσουμε. Το πιο όμορφο φυσικό περιβάλλον ιαματικών πηγών στην Ελλάδα είναι αυτό των λουτρών Πόζαρ (σημαίνει «κάτω από τη φωτιά»), 13 χιλιόμετρα έξω από την Αριδαία Πέλλας. Τα λουτρά Πόζαρ συστήνονται για ρευματισμούς, αρθριτικά κ.α.

Κώστας Κουκουμάκας

Η Περιοχή

Σε απόσταση 13 χλμ. Από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας, όπως είναι ευρέως γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από τη φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο Θερμοπόταμος, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, εσωτερικές ομαδικές πισίνες και μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι. Περίπατοι, ορειβασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. 

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν ένας προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.